Fim Önerileri » , , , » Lion (2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?

Lion (2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?

Yönetmeni Garth Davis ,senaristi Luke Davies(Saroo Brierley'in A Long Way Home kitabından uyarlama) ve oyuncuları Dev Patel, Nicole Kidman ve Rooney Mara  olan Lion filminde;Saroo Hindistan'ın bir köyünde ailesiyle yaşayan beş yaşında bir çocuktur.Abisi Guddu'yu ve ailesini bir tren istasyonunda trende uyurken bir kaç günlük yolculuktan sonra dilini hiç bilmediği Bengal'e varır.Saroo ailesine varabilecek mi?
IMDB : 8,1/10
Sinemalar : 8,3/10
Beyazperde : 4,0/5
Rottentomatoes : 7,3/10
Tür : Biyografi,Dram


Lion Filmi Fragmanı




(Lion filmi incelemesini okumadan önce filmi izlemenizi tavsiye ederiz)

Lion (2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?
Lion filmi,Guddu'nun ailesinden uzak kaldıktan yıllarca sonra eve dönüş hikayesini oldukça başarılı bir şekilde anlatır.
Filmin başlamasıyla seyirciye güzel bir görsel sunum hazırlanır ve bu sunumda hikayenin nerede nasıl bir kara parçasında başladığı hakkında bilgi sahibi oluruz.
Saroo kelebekler kadar özgür ve bir o kadar da masum olduğunu görürüz.

Saroo'nun hikayesi,Khandwa Hindistan'da 1986'da hikaye başlar.Saroo ve abisi Guddu kömür treninden kömür çalarak eve süt götürerek katkı sağlarlar,annesi ise taş taşıyarak ailesini geçindirmeye çalışır. Jalebi denen bir geleneksel tatlıyı gördüklerinde bir gün bir sürü jalebi alacaklarını söylerler.(Bu sahne Sezercik'i akla getiriyor)Guddu'nun bir hafta boyunca çalışmak için uzaklaşması Saroo'nun hoşuna gitmez ve Guddu'yla gitmek ister.Guddu küçük diye götürmek istemez fakat kardeşini kıramaz ve beraber giderler.İstasyonda Guddu Saroo'yu kaybeder,Saroo ise bir trende uyuyakalır ve 1600 km yol gider.
Saroo trende uyuyakalır.

Birkaç gün aç susuz trende tek başına yolculuk yapar ve Batı Bengal'de Khawanda'dan 1600 km batıda Kalküta'da trenden iner.Şans eseri ve zekasının da yardımıyla kendini kaçırmak isteyen insanlardan kaçar.











Bir adamın bir çocuğu yakalamaya çalışması hiç umrunda olmayan bir polis(en azından sadece izlemekle kaldı, yakalayıp kovalayan adama verir diye bekledim)

Restoranda yemek yiyen adamı taklit ederken dikkatini çeker ve çocuk esirgeme kurumu gibi bir yere gönderilir. Saroo artık kayıt altına alınmış binlerce kayıp çocuktan biridir sadece.Avustralya'dan bir aile Saroo'yu evlatlık edinmek ister ve Saroo yirmi beş yaşına kadar iyi okullarda okuyan başarılı biri olur.

Aşağıdaki iki plan arası geçiş filmde en çok sevdiğim geçiştir :


Bu sahnede meşhur hint dansları girecek diye korkmadım değil ama neyse ki Hindistan yapımı olmadığını hatırladım ve filmde de dansa başlamadılar.






Saroo Melbourne'de gittiği kursta bir kızla(Lucy) tanışır,sevgili olurlar. Saroo,zamanla asıl ailesini araması gerektiğini düşünür ve Lucy ile bu konuda anlaşmazlıktan dolayı ayrılırlar. Saroo kendini günlerce eve kapatır ve internetin yardımıyla ailesini bulmaya çalışır.Saroo,tam da vazgeçtiği bir günde tesadüfen evinin olduğu yeri haritada bulur ve ailesini görmek için Hindistan'a geri döner.

Olumsuzluklar:
-Saroo trenden çaldıkları kömürlerden sonra abisine ne kadar da zekiyim gördün mü sen bana küçüksün diyorsun. Karakterin kendi özelliğini söylemesi filmlerde pek sevmediğim bir kolaycılık ve gerçek hayatta bile kendini övmesi hoş durmuyor;gerçi bunu yapan Saroo kadar tatlı bir çocuk olunca bu detay mazur görülebilinir.
-Guddu'nun Saroo'ya sinirlenme sahnesi rol olarak hiç de iyi değildi.
-Saroo'nun kaybolması sırasında tek başına en temel şeye-yemeği nasıl bulduğuna- çok değinilmemesi biraz mistik ve inandırıcılıktan uzak kalıyor.
-Saroo'nun büyüklük halini küçüklük haline daha çok benzer biri bulabilirlerdi,en azından daha sevimli biri olabilirdi.

Filmin müzik kullanımları gayet yerinde ve rahatsız etmiyor.

Sonuç olarak,film Saroo'nun hikayesiyle binlerce kaybolan çocuğun sesi olur.Film görev filmi ve görevini layıkıyla yerine getiriyor.Filmin sonunda da yardım için bir dernek adresi veriyor.Görevini film başarısıyla pekiştiriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız...

 
Copyright © 2015 FİLM ÖNERİLERİ