Fim Önerileri » , , , , » Ateş Serbest - Free Fire(2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?

Ateş Serbest - Free Fire(2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?

Yönetmeni Ben Wheatley ,senaristi Ben Wheatley, Amy Jump ve oyuncuları Cillian Murphy,Enzo Cilenti,Brie Larson, Sharlto Copley ve Armie Hammer  olan Ateş Serbest( Free Fire ) filminde;iki çete silah alışverişi yapmak için Ord'un ayarladığı eski bir fabrikada buluşurlar.Her iki grubun da gerilmesi ve tatsız tesadüflerin bir araya gelmesiyle hiç beklenmedik olaylar gerçekleşen tek mekan filmdir.
IMDB : 6,5/10
Sinemalar : 6,7/10
Beyazperde : 3,2/5
Rottentomatoes : 6,3/10
Tür : Aksiyon,Komedi,Suç

Ateş Serbest Fragmanı


(Ateş Serbest-Free Fire filmi incelemesini okumadan önce filmi izlemenizi tavsiye ederiz)

Ateş Serbest - Free Fire(2016) (İnceleme) Neden İzlenmeli?

Tek mekan filmleri riskli filmlerdir ve ateş serbest filmi dinamiklerden biri olan akıcılığı-bazı sahnelerde aksama olsa da- başarılı bir şekilde yansıtmıştır.
Müzik kullanımı: Film müzik kullanımı yönünden gayet yerinde ve ayrıca filmde çok da güzel bir John Denver şarkısı çalınır.
Karakterler : Karakterler filmin en büyük silahıydı ve çoğu başarılı bir şekilde rol yaptı.
Kamera : Kamera kullanımı dinamikti,bazı sahnelerde yerlerde,bazı sahnelerde silahın veya patlayan bir tüpün ucunda kullanılan kamera kullanılıyor.Yönetmen,bazen kamera konumlandırmasını karakterlere göre bilerek yanlış bir yerde tutarak aslında durumda terslik olduğuna işaret ediyor,bazen de karakterler arası hızlı geçişler yapıyor ve bu durum hızlı geçişle biraz baş döndürüyor.
Sevdiğim sevmediğim yönleriyle,anladığım/anlamadığım veya takdir ettiğim sahneleriyle Ateş Serbest filmini detaylı olarak incelemeye çalışayım:
Steven mı yoksa Harry mi doğruyu söylüyor?
Film tek mekanda geçtiği için bazı sahneleri sırf süreyi uzatmak için yaptığını düşündüğüm sahneleri oldu fakat genel olarak heyecanı sürekli bir sonraki sahneye aktarmayı başarabilmiş bir film.Silah alışı yapacak olan birinci çete grubu ile Ord buluşur ve Ord'un ofisim diye tanıttığı eski bir fabrikaya gidilir.Fabrika içine girilmesinden buluşulacak yere gelene kadar uzun bir zaman geçer,bu özellikle fabrikanın ne kadar büyük olduğunu göstermek için yapılmıştır ki filmde "bir depodan çıkmayı başaramadılar" denmesin.
Filmde bana göre en önemli soru hangisinin haklı olduğu ama sanırım çeteler kimin doğru söylediğine karar vermişler bile.Steven mi Harry mi yalan söylüyor net(!) olarak öğrenemiyoruz daha doğrusu filmde Harry'i haklı buluyorlar ve ona göre davranıyorlar.Belki de Steven doğru söylüyordur,karısının üstüne yemin etmesinde haklıydı fakat Steven minibüste Harry'i görür görmez kaçacak delik aramasından dolayı sanırım Steven yalan söylüyor.Bu anlaşmazlığa sebep olan olay ise Steve Harry'nin kuzenine ahlaksız teklifte bulunur ,Harry'nin kuzeni reddedince de Steve ,
kızın kafasına şişeyle vurur.Her ne kadar filmde doğru söyleyen taraf Harry gibi görünse de itici bir karakter olması sebebiyle Harry'nin haksız olması bana daha mantıklı geliyor.

Filmin en anlamlı ve güzel fotoğrafı :
Kazananın olmadığı bir çatışmada beyhude çırpınmalar:Yağmurlu bir havada brandası olmayan bir şemsiye


Anlam veremediğim/saçma bulduğum şeyler :
1.Martin ve Vernon arasında silah alışverişi sırasında müşteri karşısında tartışma yaşanıyor,daha sonra Martin vurulduktan sonra dirilince Vernon'a bağırıp çağırıyor fakat bu sonuca veya başka bir olaya bağlanmıyor.
2.Bernie neden kalkıp hiç vurulup vurulmayacağını umursamadan  yavaşça yürümeye başladı ve nihayetinde vuruldu.
3.Leary,çağırılmamasına rağmen finale yakın bir sahnede filme dahil olur.Bu davetsiz misafirin girmesinden Ben Wheatley de rahatsız olmuş olacak ki Christopher ve Frank'e bir yardımı dokunmadan öldürülüyor.Leary'nin filme girişi de sadece filmin süresini uzatmış oluyor.Böylelikle ne şiş yanıyor ne kebap fakat bana göre sadece gereksiz uzatma
girişimlerinden biri olarak kalıyor.
4.Justine'in gitmesi için Christopher antlaşma yaparken Vernon'ın vurmamasının garantisini ister.Vernon'dan istiyor neden diğerlerinden değil? Justine'ın bunu isterken Vernon kişiselleştirmek istiyor der sadece.Justine resmen eşeğin aklına karpuz kabuğu getiriyor ve Vernon giderken Justine'ı vuruyor.Bence Justine ,Vernon'dan garanti istemeseydi sadece çıkıp gidecekti.
5.Ord,çatışmanın büyük bölümünde sandıkların arkasında çatıştı fakat ancak bir süre sonra kendisini sandıkların kurşunlardan korumayacağını anlaması da anlamsızdı.
6.Ord,silahı olmadığı için Christopher'a levyeyle saldırıyor,yine kurşunu olmadığı için Steve'in kafasını taşla vuruyor fakat ne hikmetse minibüsün arkasından kaçarken koynundan silah çıkarıyor.Madem silahın vardı neden kullanmadın daha önce diye sorarlar adama.
7.Finalde Justine'in Christopher'a keskin nişancıları Martin'in tuttuğunu söylemesine gerek var mıydı? Daha önceden Martin dirildiğinde Howard'ı tanıması ve gidip yanına beceriksiz diye kızması yeterli değil miydi?
8.Steve ile Frank'in ayakkabı cilalama espirisini anlamadım.Neden ayakkabımı cilaladın diye sorarken Frank'in ne cilası demesi vs.
9.Bu sahnede Harry'nin başını kaldırıp Steve'i görmesi çok yapay duruyor:

Sevdiğim Espiriler :
1.
-Baş ağrısı için ilacın var mı?
+Uyuşturucum var
-Sen de balyozla fındık kır diyorsun
2.(Geçmişe yönelik bir özelliğe-diyaloga- gönderme yapılarak yapılan espirileri çok severim bu da filmden bir tane örnek )
Harry : Ne yapıyorsun Vern?(Vernon kartondan bir kaç parça koparırken)
Vernon : ?
Harry : Kendine yeni bir takım mı dikiyorsun?
3.
-Ne tür bir fabrikaymış burası
+Her ne ürettiyse ,kimse istemiyor şimdi
4.
Justine para sayma makinasına bakarak :
-Bunlara bakmaktan asla usanmam
Vernon:
-Ben de sana bakmaktan asla usanmam
5.
Frank : Hey Ord,eminim vurulmak için çok yakışıklı olduğunu zannediyordun.
Ord : Hala şekerleme yapmadığına şaşıyorum,Francis

Sevmediğim(komik bu şimdi dediğim) Espiriler:
1.
Christopher : FBI'dan değilsin değil mi(you are not FBI,are you?)
Justine :         KMİB (I am IIFM)
Christopher : Ne? (What?)
Justine :         In it for myself(Kendi menfaatim için burdayım)
2.Tartışma sırasında Ord'un söylediği bu söz kısaca şunu dedirtiyor insana : Ne alaka!


Ekstra bir bilgi :
Gerçekte Watsons Umbrella diye bir firma var mı acaba diye araştırırken bu filmden
esinlenerek yapılmış bir tshirt buldum : 
https://www.lastexittonowhere.com/catalogue/watson-umbrella-company_4665/

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorumlarınız...

 
Copyright © 2015 FİLM ÖNERİLERİ